Winnaar Beste appel van Nederland 2012

 


 

 

De beste appel in Nederland - de Dalinco

Alles over de Dalinco

Beste bezoeker,

Hier volgt dan toch nog mijn verhaal omtrent "de beste appel van Nederland" !

Mijn bedrijf heet "De Boomgaard"en is gelegen in het Brabantse Zeeland nabij Uden. Mijn bedrijf is Biologisch Dynamisch en is hiermee Demeter gecertificeerd. De appels hebben een areaal van 4,5 ha en daarbij nog 2 ha peren. 

Voor de appels heb ik gekozen voor de nieuwste rassen te weten : Santana, Rode Topaz, en Dalinco. Deze rassen hebben vaak van nature een resistentie tegen vruchtschurft, je weet wel die lelijke zwarte vlekken op de schil. Deze appels hoeven hierdoor veel minder bespoten te worden dan de gangbare rassen. Overigens spuiten wij ons fruit alleen met door de SKAL toegelaten natuurlijke bestrijdingsmiddelen, zoals spuitzwavel. 

Dalinco is van deze appels echt de lekkerste appel op mijn bedrijf, de andere zijn ook echt lekker, maar Dalinco heeft net dat aroma en bite die deze appel zo bijzonder maakt. Hij is knapperig, ziet er stralend uit met rode wangetjes en licht gele ondergrond kleur, de smaak is zoetzuur precies in de goede verhouding!! 

Als mensen hem een keer hebben gekocht blijven ze hierom terug komen. Misschien is het de combinatie van zandgrond en ras wat deze appel bij ons zo lekker maakt, ik weet het zelf ook niet, maar het is gewoon zo! 

Mijn appels en peren krijgen alleen 100% biologische mest, ik betrek varkensmest van een biologische varkensfokker uit de buurt, die dan weer op zijn beurt mijn fruitafval aan zijn varkens voert, zodat de cirkel rond is. Verder betrek ik ook nog biologische champost uit de buurt wat voor mijn grond de ideale samenstelling heeft. 

Wij mogen ook geen chemische onkruidbestrijding toepassen, dus bij ons wordt alles met machines geschoffeld of gefreesd, wat veel tijd kost. 

Het snoeien van mijn bomen doe ik compleet anders dan mijn collega fruittelers ik snoei namelijk 80 % van de boom in de zomer maanden, ik krijg daardoor heel mooi gekleurd fruit, want het hangt mooi in de zon en wind. De laatste 20 % van de snoei doe ik in het vroege voorjaar, zodat ik toch 1 mei klaar ben met snoeien zodra de bloei begint. 

Het grote voordeel is dat ik geen grote wonden maak bij mijn bomen die dan ook niet geïnfecteerd kunnen worden door diverse schimmels. De bomen zijn daardoor veel vitaler dan een boom die zich van de wonden moet zien te herstellen. 

De laatste jaren zie ik gewoon dat dit systeem van werken het beste bij mij en mijn bedrijf past. Ik heb de laatste jaren ook enorm goede oogsten. De schadelijke insecten proberen we in toom te houden door goede leefomstandigheden voor de natuurlijke vijanden van deze schadelijke insecten te creëren. 

Dat houdt in dat we een bepaalde periode het gras tussen de bomen lang laten groeien zodat de natuurlijke vijanden rust en ruimte krijgen om tot ontwikkeling te komen. We wachten dan meestal zolang dat de pas uitgekomen gaasvliegen hun plekje in de appelboom hebben gevonden. Zodat de natuurlijke aanpak van de luizenbestrijding kan aanvangen. 

Ook proberen we zo veel mogelijk oorwurmen in de bomen te krijgen, dit zijn echte monsters die ook weer de luizen en jonge wantsen opeten, en zodoende ons helpen de luizenpopulatie te doen slinken tot een aanvaardbaar aantal. Ook hebben we "overhoekjes" op ons bedrijf ingezaaid met bloeiende kruiden om zodoende zoveel mogelijk natuurlijke vijanden aan te trekken. 

We hebben voor de amfibieën een paddenpoel aangelegd, hierin zitten padden en kikkers en ook diverse vissen, en met name heel veel verschillende libellen. 

De wand van onze nieuwe sorteerloods hebben we ingericht als "Vogelhotel"er zijn voor 5 verschillende vogels nestkastjes in gemetseld. Voor gierzwaluwen, boomkruipers, diverse meesjes, mussen. En ook een uilen kast. In de boomgaard hebben we 2 prachtige nestkasten op een hoogte van 6 meter geplaatst voor de torenvalken. Alle 2 de kasten worden ieder jaar bewoond door deze valken, het is een lust voor het oog die jonkies uit te zien vliegen. Deze torenvalken helpen mee om de mollen en veldmuizen in de boomgaard te bestrijden. 

Nee, op ons bedrijf geen gif, maar biodiversiteit, ik denk dat biodiversiteit past in deze moderne tijd. Letterlijk ben ik het ook met dit woord eens, zoveel mogelijk verschillend leven in je habitat creëren. 

Als voorbeeld haalde ik al aan, je kunt wel luizen in je boomgaard hebben, maar als je genoeg diverse natuurlijke vijanden hebt, wordt dit gewoon geen groot probleem. En dit laatste heb ik de laatste 20 jaar al diverse keren aan den lijven ondervonden. Ik ben namelijk al in 1989 met deze tak van sport begonnen. 

Het fruit wat bij mij geoogst wordt legt zo weinig mogelijk km af, het wordt geplukt en gaat meteen in de ULO koeling bij mij op het erf, het wordt op afroep verkocht, dan wordt het ook pas gesorteerd, en gaat in de vrachtauto rechtstreeks naar de klant, in veel gevallen grootwinkelbedrijven. 

Wij verkopen niks aan de veiling, ik houdt niet van een veilingsysteem, ik wil een eerlijke prijs voor een eerlijk product, en dat schort er op de veiling weleens aan. 

Naast mijn fruit telen, verzorg ik ook nog het sorteren en verpakken en soms ook nog het koelen van het fruit van 5 andere biologische fruittelers. Wij zetten gezamenlijk ons fruit af onder de naam Biofruit Afzet Organisatie. Dit doen we al jaren, en om zo onze kg fruit te bundelen zijn wij een grote speler in het totaal van Nederlandse biologische appels en peren. Waardoor wij een interessante partij zijn voor diverse grootwinkelbedrijven. 

Met natuurlijk….de vriendelijke groeten, 

Harrie van den Elzen 

Dalinco is de 'beste appel van Nederland'

Dalinco Harrie van den Elzen 'beste appel van Nederland'

Wij zijn natuurlijk hartstikke trots op het feit dat onze biologische appel "Dalinco" de titel 'Beste appel van Nederland' in de wacht heeft gesleept.

"Een smaakjury met culinair journalist Felix Wilbrink (Telegraaf), restaurateur Ingrid van Eeghem (de Karpendonkse Hoeve in Eindhoven) en versadviseur Dik Vogelaar (Look at Fresh) koos uit vijf innovatieve telers de lekkerste. Van Elzen kwam met zijn appel Dalinco als winnaar uit de bus. Wilbrink: "Alsof je in de zomer bijt! Hij heeft zoveel smaken, dat hij werkelijk overal lekker bij is. Je wilt er onmiddellijk nog één." Van Eeghem noemde de winaar een 'gastronomische eyeopener' en gaf aan de appel te willen gebruiken in haar restaurant."

appelproefDe smaakjury kreeg tijdens de proeverij appels van de vijf meest innovatieve en duurzame telers van Nederland voorgeschoteld. Finalisten waren de Warmonderhof Boomgaard, 't Gelders Eiland, Pieter Vernooij Fruit, Landgoed Olmenhorst en De Boomgaard van Harrie van den Elzen. De laatste drie bleken de lievelingen van publiek én jury: de Olmenhorst met zijn Topaz eindigde op drie, Pieter Vernooij met de Wellant-appel op twee. Het aanwezige publiek proefde alle 16 inzendingen voor de wedstrijd. harrievandelzen

 

Google+ Google+ deze pagina
LinkedIN Deel dit op LinkedIN
Fruitsorteerbedrijf Van den Elzen | Korte Dijk 2 | 5411 BJ ZEELAND

Gerealiseerd door Yoron en iZiWEB